logo
Midden Brabant

Nieuwsoverzicht

Wheels2sport vanaf 1 november ook in Brabant!
Wednesday 01 November 2017

Sport en bewegen houdt je fit. En het geeft plezier. Maar welke sport past het best bij jou? En waar vind je de benodigde sporthulpmiddelen? Wheels2Sport zorgt ervoor dat mensen met een fysieke beperking binnen de provincie Noord-Brabant sporthulpmiddelen kunnen uitproberen. Door de beschikbaarheid van sportvoorzieningen vanuit een uitleenpool, kun je uit het brede aanbod van sporten uiteindelijk de sport kiezen die het beste bij je past.

Wheels2sport is meer dan alleen een sportrolstoel of handbike uitleen, het is een mobiliteitsgarantie. De sporter krijgt advies over het sporthulpmiddel en het gebruik ervan. Het middel wordt persoonlijk gepast en afgesteld op je wensen en tijdens de uitleenperiode is technische service en onderhoud beschikbaar. Indien nodig wordt het product afgeleverd op een gewenste locatie.

Voor wie is het?
Wheels2Sport is bedoeld voor iedereen die om te kunnen sporten, is aangewezen op een rolstoel, handbike of loophulpmiddel.

Wat zijn de voordelen?

 • Je kunt verschillende sporten uitproberen, dankzij de beschikbaarheid van verschillende sporthulpmiddelen.
 • Snel starten met sporten. Indien voorradig, kan je binnen twee weken aan de slag.
 • Het sporthulpmiddel kan naar huis worden meegenomen of naar iedere sportlocatie die de sporter wenst.
 • Ben je enthousiast, dan kun je na de uitleenperiode, een WMO-aanvraag doelmatig indienen, omdat je door Wheels2sport al weet welk middel je nodig hebt.

Hoe werkt Wheels2Sport?

 • Woon je in de provincie Noord-Brabant mail dan naar wheels2sport@welzorg.nl of bel naar 020-5840751 (vraag naar Wheels2Sport) om gelijk een telefonische intake te plannen;
 • Tijdens deze intake wordt samen met jou het juiste sporthulpmiddel bepaald;
 • Er wordt een afspraak met je gemaakt om het sporthulpmiddel met een adviseur te passen en af te stellen;
 • Bij voldoende voorraad kun je het sporthulpmiddel direct meenemen of het wordt bezorgd bij je thuis of op de sportvereniging;
 • Je tekent een bruikleenovereenkomst (zonder verdere verplichtingen);
 • Je leent het middel zolang je het nodig hebt, met een maximale uitleenperiode van 6 maanden;
 • Je neemt contact op met Wheels2Sport voor inlevering, zodra je klaar bent.

De provincie Noord Brabant heeft het mogelijk gemaakt om gebruik te maken van de diensten van Wheels2sport.

Open trainingen Para zwemmen KNZB
Thursday 19 October 2017

Para-zwemmen is dé sport voor jongeren met een fysieke, visuele of verstandelijke handicap. Voor bijna iedereen is plek binnen para-zwemmen. Een lichte of pittige beperking: het maakt niet uit.

De KNZB organiseert in het seizoen 2017/2018 zes activiteiten voor jongens en meisjes met een beperking die jonger zijn dan 15 jaar met belangstelling en enthousiasme voor zwemmen. Enthousiaste paralympische zwemmers begeleiden de 6 bijeenkomsten.

 • 4 november – zwembad Amersfoort

Een zwemtraining onder leiding van de zwemmers van de Paralympische ploeg die naar de WK in Mexico zijn geweest. Je krijgt een presentatie over de dromen van een Paralympische Zwemmer en een meet en greet met de Paralympiërs.

 • 17 december – zwembad Eindhoven

Gezamenlijk kijken naar de Nederlandse Jeugdkampioenschappen (met deelnamen van het Paralympisch jeugdteam) en een zwemtraining van en ontmoeting met een Paralympische zwemmer.

 • 20 januari – zwembad Amersfoort

Bij het Paralympisch zwemmen kijken we naar mogelijkheden en je sterke punten. Sport geeft veel plezier, je ontmoet leeftijdsgenoten en je kan laten zien wat je kan, Bovendien erg goed voor je persoonlijke en lichamelijke ontwikkeling.

 • 17 februari – zwembad Drachten mbv zwemclub Heerenveen.

Heerenveen is 1 van de vele verenigingen in Nederland die laat zien dat zwemmen een sport is dat bijzonder goed kan integreren.

 • 7 april – Hofbad Den Haag

Op 7 april wordt er een grote internationale wedstrijd gehouden in Den Haag. Deze wedstrijd heet de SwimCup. Kijken naar al die topzwemmers geeft inspiratie. Valide sporters (bijvoorbeeld Ranomi Kromowidjojo) en alle Paralympische Sporters proberen zich dit weekend te kwalificeren voor de Europese Kampioenschappen.

 • 26 mei: open tribune training in Amersfoort

Meekijken met de training van de Paralympische sporters op weg naar de Europese Kampioenschappen. Maar je gaat niet alleen kijken. Je mag ook meedoen met een zwemtraining met medewerking van Paralympische zwemmers.

Interesse?

Zwemmen is een sport die je bij vrijwel alle bij de KNZB aangesloten verenigingen kunt beoefenen. Wij zijn altijd bereid mee te denken waar je het beste terecht kunt en je een extra duwtje in de rug te geven als dat nodig is. Wij vinden zwemmen ontzettend leuk en delen graag onze passie voor water met jou!

Exacte tijdstippen van de bovengenoemde activiteiten en meer informatie kun je krijgen door een mail te sturen naar de talentcoach van het Paralympisch Zwemteam: jeanet.mulder@knzb.nl. Je kunt haar ook bellen: 06 14934803

We zien je graag.

Bijeenkomsten georganiseerd door "Tilburg voor iedereen"
Thursday 19 October 2017

Iedereen doet mee in onze samenleving!

Sinds 14 juli 2016 geldt het VN-Verdrag voor rechten van mensen met een beperking. Hierin is onder andere bepaald dat je recht hebt om zelfstandig te wonen, naar school te gaan, het openbaar vervoer te gebruiken en te werken. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er in Tilburg geen drempels meer zijn voor mensen met een beperking? Een aantal maatschappelijk betrokken organisaties organiseert samen met de gemeente Tilburg in november vier bijeenkomsten waar mensen met een beperking hun ervaringen en wensen kunnen delen. De ideeën en ervaringen neemt de gemeente Tilburg mee in het opstellen van een plan van aanpak voor een inclusief beleid, voor een Tilburg voor iedereen.

De bijeenkomsten zijn op:

 • Dinsdag 7 november 2017, locatie: Ypelaar
 • Dinsdag 14 november 2017, locatie: Heyhoef
 • Donderdag 23 november 2017, locatie: Zuiderkwartier
 • Woensdag 29 november 2017, locatie: Kruispunt

Aanmelden kan via www.zorgbelang-brabant.nl/tilburg-voor-iedereen Namens de gemeente Tilburg zal wethouder Hans Kokke bij de bijeenkomsten aanwezig zijn.

Nieuw: informatie over Boris op onze website!
Tuesday 17 October 2017

Sinds deze week staat er onder het tabblad: Voor sporters het kopje Bewegen op recept in de sport.

Hier kan men informatie vinden over het project en de mogelijkheden tot sporten en bewegen voor mensen met een chronische beperking in Tilburg Reeshof en in West.

Neem hier eens een kijkje.

Vrije dansavond Dansclub De Kets
Monday 16 October 2017

Ga lekker dansen en nieuwe mensen leren kennen bij de vrije dansavond !

Met plezier hardlopen!
Wednesday 11 October 2017

Tilburg Road Runners organiseert in samenwerking met het Gezondheidscentrum Reeshof een pilot hardlopen voor mensen meteen dip, burn-out of andere stress gerelateerde klachten.

Uit onderzoek blijkt dat hardlopen een goed middel is om deze klachten te verminderen of zelfs tegen te gaan.

Vanuit het Gezondheidscentrum Reeshof start deze 8-weekse hardloop pilot onder leiding van een gekwalificeerde trainer vanaf half oktober op donderdag van 9.30-11.00 uur.

Er zijn nog wat plaatsen vrij, dus geef je snel op!

Voor meer informatie en inschrijven klik hier.


Inschrijving cursus "sporten met een rolstoel" verlengd!
Monday 09 October 2017

Heb je zin om nieuwe skills te leren om met jouw rolstoel lekker te kunnen sporten? Onze gratis cursus "sporten met een rolstoel" gaat binnenkort van start en je kunt je hiervoor nog steeds opgeven! Onder leiding van Toine Klerks van Basketball Experience NL leer je allerlei vaardigheden die je van pas komen bij het omgaan met jouw (sport) rolstoel. Een superleuke en leerzame ervaring!!

Geef je dus snel op. Voor meer informatie: ben.de.fretes@tilburg.nl

Uniek initiatief In Oisterwijk!
Thursday 05 October 2017

Vanaf september worden volwassenen en senioren, die slecht ter been zijn opgehaald met de Oisterwijkse Parel Express om naar hun sportactiviteit gebracht te worden. Op verschillende dagen en tijden worden er zwem, gymnastiek en wandelactiviteiten aangeboden, waarbij een gezonde leefstijl, maar ook de ontmoeting met andere mensen centraal staat.

Dit initiatief is in 2016 als een pilot gestart. Aangezien vervoer vaak het grootste probleem is om mensen aan het bewegen te krijgen is dit door de inzet van het mooie treintje goed opgelost.

Voor meer informatie: Karin Rentmeester info@stichtingoisterwijkcentraal.nl

Bericht Zoeken