logo
Midden Brabant

Nieuwsoverzicht

Aangepast sportaanbod starten of versterken?
Wednesday 21 February 2018

Het is nog niet te laat om je goede voornemens in daden om te zetten! Start of versterk je aangepast sportaanbod met het stimuleringsbudget bij jouw club!

Sportclubs die aan de slag willen met het ontwikkelen of versterken van sportactiviteiten voor mensen met een beperking kunnen financieel ondersteund worden met behulp van het stimuleringsbudget. Iedere sportaanbieder kan aanspraak maken op maximaal 950 euro. De voorwaarden voor de aanvraag en het aanvraagformulier zijn hier te vinden. Let op: bij de aanvraag is altijd instemming van de contactpersonen van sportbonden en/of van regiocoaches/provinciaal consulenten nodig. Het stimuleringsbudget is onderdeel van het programma Grenzeloos Actief.

Meer informatie over het stimuleringsbudget: www.grenzeloos-actief.nl.

In de regio Midden-Brabant kan het Steunpunt Aangepast Sporten je helpen bij de aanvraag van deze subsidie! Neem hiervoor contact op met Mieke Couwenberg: mieke.couwenberg@tilburg.nl of 0610840482.

Aftrap Natuurlijk Gezond! Heel Oisterwijk in beweging!
Tuesday 13 February 2018

Dinsdag 6 februari vond op basisschool De Vonder in Moergestel de aftrap plaats van ‘Natuurlijk Gezond’. Met een grote knal werd confetti over de aanwezige mensen geschoten en hiermee werd de nieuwe website www.natuurlijkgezondoisterwijk.nl gelanceerd. Wethouder Smit mocht het eerste boekje van Sjors Sportief & Sjors Creatief uitreiken aan de winnares van de Sjors-tekenwedstrijd. De lancering was een écht feest. Alle kinderen hebben samen op het schoolplein onder leiding van een instructeur gedanst en bewogen en zongen het ‘Natuurlijk Gezond lied’. Ook enkele bewoners van Stanislaus waren aanwezig en gingen met de voetjes van de vloer.

Plan Natuurlijk Gezond

Met het plan Natuurlijk Gezond wordt een impuls gegeven om een actieve, sportieve, gezonde en culturele leefstijl te bereiken onder alle inwoners van de gemeente Oisterwijk. Gemeente Oisterwijk moet aantrekkelijk zijn om in te wonen, werken, leven en recreëren. We willen dat inwoners trots zijn om hier te wonen. Iedereen doet mee, de gehele gemeenschap, van jong tot oud.

Doel: Een gezond leven voor alle inwoners

Sport, bewegen en cultuur worden als middel ingezet. Dit draagt bij aan ontmoeting, ontwikkeling, leefbaarheid, integratie en plezier. Het doel is dat alle inwoners een gezond leven leiden. Daarom stimuleren we dat inwoners voldoende bewegen en een gezonde en vitale leefstijl hebben. Dit komt mede door de stimulans van de natuurlijke omgeving in Oisterwijk.

Het team, bestaande uit twee combinatiefunctionarissen, een cultuurcoach, de sportcoach senioren en een sportcoach aangepast sporten, staat klaar om deze visie uit te dragen en gestalte te geven.

Start Loket Sportief in Tilburg Noord vanaf 5 maart 2018
Thursday 01 February 2018

Loket Sportief start op 5 maart 2018!

Stichting Omni Sportief Tilburg bundelt hun krachten samen met gezondheidscentrum Beethoven in Tilburg Noord voor de ontwikkeling van Loket Sportief. Een sportloket waar mensen na verwijzing van de huisarts terecht komen om te starten met een beweegtraject.

Het beweegtraject van Loket Sportief bestaat uit een 12 weken durend programma waarin gestart wordt met een aantal fysieke testen( Intake/ Health Check). Na de intake wordt samen met de deelnemer bekeken aan welke activiteiten deze gaat deelnemen in het traject. Na het voltooien van het beweegtraject wordt bekeken of de deelnemer zijn activiteiten kan voortzetten in het reguliere aanbod van Stichting Omni Sportief.

Doel van Loket Sportief: BEWEGEN ALS MEDICIJN!!! Meer bewegen met als mogelijk gevolg minder lichamelijk klachten en minder gebruik van medicijnen.


Voor meer informatie kijk hier

Bowlingclub De Doordouwers vanaf maart weer in Tilburg
Thursday 01 February 2018

Bowlingclub De Doordouwers zullen vanaf 2 maart weer trainen en wedstrijden spelen in Tilburg. Het nieuw gebouwde Bowlingcentrum Dolfijn- the plays to be , Ringbaan Oost 2A in Tilburg is dan als van ouds hun stekkie.

Er wordt getraind op vrijdag en op zaterdag.

Mocht je belangstelling hebben om mee te doen neem dan contact op met info@btdedoordouwers.nl of kijk hier

Wheels2sport vanaf 1 november ook in Brabant!
Wednesday 01 November 2017

Sport en bewegen houdt je fit. En het geeft plezier. Maar welke sport past het best bij jou? En waar vind je de benodigde sporthulpmiddelen? Wheels2Sport zorgt ervoor dat mensen met een fysieke beperking binnen de provincie Noord-Brabant sporthulpmiddelen kunnen uitproberen. Door de beschikbaarheid van sportvoorzieningen vanuit een uitleenpool, kun je uit het brede aanbod van sporten uiteindelijk de sport kiezen die het beste bij je past.

Wheels2sport is meer dan alleen een sportrolstoel of handbike uitleen, het is een mobiliteitsgarantie. De sporter krijgt advies over het sporthulpmiddel en het gebruik ervan. Het middel wordt persoonlijk gepast en afgesteld op je wensen en tijdens de uitleenperiode is technische service en onderhoud beschikbaar. Indien nodig wordt het product afgeleverd op een gewenste locatie.

Voor wie is het?
Wheels2Sport is bedoeld voor iedereen die om te kunnen sporten, is aangewezen op een rolstoel, handbike of loophulpmiddel.

Wat zijn de voordelen?

 • Je kunt verschillende sporten uitproberen, dankzij de beschikbaarheid van verschillende sporthulpmiddelen.
 • Snel starten met sporten. Indien voorradig, kan je binnen twee weken aan de slag.
 • Het sporthulpmiddel kan naar huis worden meegenomen of naar iedere sportlocatie die de sporter wenst.
 • Ben je enthousiast, dan kun je na de uitleenperiode, een WMO-aanvraag doelmatig indienen, omdat je door Wheels2sport al weet welk middel je nodig hebt.

Hoe werkt Wheels2Sport?

 • Woon je in de provincie Noord-Brabant mail dan naar wheels2sport@welzorg.nl of bel naar 020-5840751 (vraag naar Wheels2Sport) om gelijk een telefonische intake te plannen;
 • Tijdens deze intake wordt samen met jou het juiste sporthulpmiddel bepaald;
 • Er wordt een afspraak met je gemaakt om het sporthulpmiddel met een adviseur te passen en af te stellen;
 • Bij voldoende voorraad kun je het sporthulpmiddel direct meenemen of het wordt bezorgd bij je thuis of op de sportvereniging;
 • Je tekent een bruikleenovereenkomst (zonder verdere verplichtingen);
 • Je leent het middel zolang je het nodig hebt, met een maximale uitleenperiode van 6 maanden;
 • Je neemt contact op met Wheels2Sport voor inlevering, zodra je klaar bent.

De provincie Noord Brabant heeft het mogelijk gemaakt om gebruik te maken van de diensten van Wheels2sport.

Open trainingen Para zwemmen KNZB
Thursday 19 October 2017

Para-zwemmen is dé sport voor jongeren met een fysieke, visuele of verstandelijke handicap. Voor bijna iedereen is plek binnen para-zwemmen. Een lichte of pittige beperking: het maakt niet uit.

De KNZB organiseert in het seizoen 2017/2018 zes activiteiten voor jongens en meisjes met een beperking die jonger zijn dan 15 jaar met belangstelling en enthousiasme voor zwemmen. Enthousiaste paralympische zwemmers begeleiden de 6 bijeenkomsten.

 • 4 november – zwembad Amersfoort

Een zwemtraining onder leiding van de zwemmers van de Paralympische ploeg die naar de WK in Mexico zijn geweest. Je krijgt een presentatie over de dromen van een Paralympische Zwemmer en een meet en greet met de Paralympiërs.

 • 17 december – zwembad Eindhoven

Gezamenlijk kijken naar de Nederlandse Jeugdkampioenschappen (met deelnamen van het Paralympisch jeugdteam) en een zwemtraining van en ontmoeting met een Paralympische zwemmer.

 • 20 januari – zwembad Amersfoort

Bij het Paralympisch zwemmen kijken we naar mogelijkheden en je sterke punten. Sport geeft veel plezier, je ontmoet leeftijdsgenoten en je kan laten zien wat je kan, Bovendien erg goed voor je persoonlijke en lichamelijke ontwikkeling.

 • 17 februari – zwembad Drachten mbv zwemclub Heerenveen.

Heerenveen is 1 van de vele verenigingen in Nederland die laat zien dat zwemmen een sport is dat bijzonder goed kan integreren.

 • 7 april – Hofbad Den Haag

Op 7 april wordt er een grote internationale wedstrijd gehouden in Den Haag. Deze wedstrijd heet de SwimCup. Kijken naar al die topzwemmers geeft inspiratie. Valide sporters (bijvoorbeeld Ranomi Kromowidjojo) en alle Paralympische Sporters proberen zich dit weekend te kwalificeren voor de Europese Kampioenschappen.

 • 26 mei: open tribune training in Amersfoort

Meekijken met de training van de Paralympische sporters op weg naar de Europese Kampioenschappen. Maar je gaat niet alleen kijken. Je mag ook meedoen met een zwemtraining met medewerking van Paralympische zwemmers.

Interesse?

Zwemmen is een sport die je bij vrijwel alle bij de KNZB aangesloten verenigingen kunt beoefenen. Wij zijn altijd bereid mee te denken waar je het beste terecht kunt en je een extra duwtje in de rug te geven als dat nodig is. Wij vinden zwemmen ontzettend leuk en delen graag onze passie voor water met jou!

Exacte tijdstippen van de bovengenoemde activiteiten en meer informatie kun je krijgen door een mail te sturen naar de talentcoach van het Paralympisch Zwemteam: jeanet.mulder@knzb.nl. Je kunt haar ook bellen: 06 14934803

We zien je graag.

Bijeenkomsten georganiseerd door "Tilburg voor iedereen"
Thursday 19 October 2017

Iedereen doet mee in onze samenleving!

Sinds 14 juli 2016 geldt het VN-Verdrag voor rechten van mensen met een beperking. Hierin is onder andere bepaald dat je recht hebt om zelfstandig te wonen, naar school te gaan, het openbaar vervoer te gebruiken en te werken. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er in Tilburg geen drempels meer zijn voor mensen met een beperking? Een aantal maatschappelijk betrokken organisaties organiseert samen met de gemeente Tilburg in november vier bijeenkomsten waar mensen met een beperking hun ervaringen en wensen kunnen delen. De ideeën en ervaringen neemt de gemeente Tilburg mee in het opstellen van een plan van aanpak voor een inclusief beleid, voor een Tilburg voor iedereen.

De bijeenkomsten zijn op:

 • Dinsdag 7 november 2017, locatie: Ypelaar
 • Dinsdag 14 november 2017, locatie: Heyhoef
 • Donderdag 23 november 2017, locatie: Zuiderkwartier
 • Woensdag 29 november 2017, locatie: Kruispunt

Aanmelden kan via www.zorgbelang-brabant.nl/tilburg-voor-iedereen Namens de gemeente Tilburg zal wethouder Hans Kokke bij de bijeenkomsten aanwezig zijn.

Nieuw: informatie over Boris op onze website!
Tuesday 17 October 2017

Sinds deze week staat er onder het tabblad: Voor sporters het kopje Bewegen op recept in de sport.

Hier kan men informatie vinden over het project en de mogelijkheden tot sporten en bewegen voor mensen met een chronische beperking in Tilburg Reeshof en in West.

Neem hier eens een kijkje.

Bericht Zoeken